el
Νέα
Νέα

Προδιαγραφές συγκόλλησης για εξαρτήματα λαμαρίνας κατά την επεξεργασία συγκόλλησης

July 3rd at 5:30pm

Η επεξεργασία λαμαρίνας είναι γενικά μια ολοκληρωμένη διαδικασία ψυχρής επεξεργασίας για μεταλλικά φύλλα με πάχος μικρότερο από 6 χιλιοστά, η οποία περιλαμβάνει διαδικασίες όπως κοπή, διάτρηση, κοπή, πλαστικοποίηση, δίπλωμα, συγκόλληση, πριτσίνωμα, μάτισμα και μορφοποίηση. Μεταξύ αυτών, η συγκόλληση είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος. Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή στη συγκόλληση μετάλλων κατά την επεξεργασία λαμαρίνας, μεταξύ άλλων πριν από τη συγκόλληση, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συγκόλλησης και τα πρότυπα συγκόλλησης. Σήμερα, ο κατασκευαστής επεξεργασίας λαμαρίνας θα σας οδηγήσει να καταλάβετε.

 

1, Απαιτήσεις πριν από τη συγκόλληση εξαρτημάτων λαμαρίνας:

 

1. Όλες οι πρώτες ύλες λαμαρίνας δεν πρέπει να είναι χαμηλότερες από τις απαιτήσεις σχεδίασης, διαφορετικά δεν μπορούν να κοπούν και να παραχθούν.

 

2. Η επιπεδότητα της επιφάνειας του συγκολλημένου χάλυβα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,2%και η συνολική καμπυλότητα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,3% του συνολικού μήκους.

 

Πριν από τη συγκόλληση εξαρτημάτων λαμαρίνας, όλα τα παραμορφωμένα μέρη πρέπει να ισιωθούν και να ισοπεδωθούν πριν από τη συγκόλληση.

 

4. Πριν ξεκινήσει η συγκόλληση, είναι απαραίτητο να επιλέξετε κατάλληλα σύρματα συγκόλλησης. Ανάλογα με διαφορετικές παραμέτρους όπως το μέγεθος του εξαρτήματος, το πάχος του υλικού και τις απαιτήσεις συγκόλλησης, επιλέξτε σύρματα συγκόλλησης με διαφορετικά πάχη.

 

2, Απαιτήσεις κατά τη διαδικασία συγκόλλησης εξαρτημάτων λαμαρίνας

 

1. Η διαδικασία συγκόλλησης πρέπει να εκτελείται αυστηρά σύμφωνα με τα σχέδια, τις τεχνικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις της διαδικασίας.

 

2. Κατά τη συγκόλληση, απαιτείται η επεξεργασία του αυλακιού στο σημείο όπου πρόκειται να γίνει η επεξεργασία του αυλακιού. Εάν το τεμάχιο εργασίας δεν έχει αυλάκωση ή συγκολλημένο προφίλ, το αυλάκι θα πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία χρησιμοποιώντας μηχανή στίλβωσης ή μηχανική μέθοδο επεξεργασίας ανάλογα με την περίσταση.

 

3. Κατά τη συγκόλληση, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι εξωτερικές διαστάσεις και οι ανοχές θέσης του τεμαχίου εργασίας πληρούν τις απαιτήσεις του σχεδίου. Εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά, οι ανοχές θέσης των μη επεξεργασμένων επιφανειών θα εκτελούνται σύμφωνα με το επίπεδο IT15.

 

Εάν απαιτείται αντικατάσταση υλικού κατά τη συγκόλληση, απαιτείται γραπτή συγκατάθεση από το τεχνικό τμήμα και το πάχος της λαμαρίνας πρέπει επίσης να πληροί τις απαιτήσεις του σχεδίου. Διαφορετικά, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αντικατάσταση υλικού.

 

5. Το μέγεθος της ραφής συγκόλλησης κατά τη συγκόλληση πρέπει να είναι αυστηρά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχεδίου. Εάν το σχέδιο δεν απαιτεί ξεκάθαρα το μήκος της διακοπτόμενης συγκόλλησης, η συγκόλληση πρέπει να πραγματοποιείται σε διαστήματα 8 έως 10 χιλιοστών κάθε 50 χιλιοστά και η απόσταση μεταξύ κάθε σημείου συγκόλλησης πρέπει να είναι ομοιόμορφη και σταθερή.

 

6. Οι συνεχείς ραφές συγκόλλησης πρέπει να είναι ίσιες και λείες, χωρίς εμφανείς ανομοιομορφίες και δεν πρέπει να υπάρχει διείσδυση συγκόλλησης, απόκλιση συγκόλλησης, ουλή συγκόλλησης, πορώδες, υποκοπή ή άλλα φαινόμενα. Η γωνία συγκόλλησης της ραφής συγκόλλησης πρέπει να βασίζεται στις απαιτήσεις σχεδίασης και εάν δεν υπάρχουν απαιτήσεις, η γωνία συγκόλλησης πρέπει να είναι το μικρό πάχος των παρακείμενων μερών.

 

Μετά την ολοκλήρωση της συγκόλλησης, κάθε ραφή συγκόλλησης πρέπει να γυαλιστεί για να αφαιρεθούν τόσο οι σκωρίες συγκόλλησης όσο και τα γρέζια γύρω από αυτήν.

 

8. Ορισμένα μέρη δεν είναι κατάλληλα για συγκόλληση, όπως μέρη που απαιτούν κάμψη στο σχέδιο. Δεν επιτρέπεται η συγκόλληση χωρίς γραπτή συγκατάθεση του τεχνικού τμήματος.

 

Κατά τη διαδικασία συγκόλλησης των λαμαρινών εξαρτημάτων, τα μέρη που πρέπει να χτυπηθούν μπορούν να σφυρηλατηθούν απαλά με ένα μικρό χειροκίνητο σφυρί μέχρι το μέγεθος να πληροί τις απαιτήσεις. Μη χρησιμοποιείτε σφυρί για να χτυπήσετε δυνατά την επιφάνεια του λαμαρίνας, διαφορετικά θα προκληθεί ζημιά και αποκόλληση του τεμαχίου εργασίας.

 

3, Απαιτήσεις και πρότυπα για την επεξεργασία μετά τη συγκόλληση μεταλλικών μερών

 

1. Απαιτείται η ραφή συγκόλλησης των εξαρτημάτων της λαμαρίνας να είναι λεία, να δείχνει σχήμα λεπίδας ψαριού και να μην υπάρχουν προεξοχές ή ανομοιομορφίες.

 

2. Είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι οι άκρες του τεμαχίου εργασίας είναι στο ίδιο επίπεδο και η επιφάνεια είναι επίπεδη. Μετά τη συγκόλληση, χρησιμοποιήστε ένα γυάλινο ύφασμα για να το ξαναγυαλίσετε για να αφαιρέσετε τη σκωρία συγκόλλησης, τα σημεία συγκόλλησης και τα γρέζια με αιχμηρές άκρες και γωνίες και διατηρήστε τη ραφή συγκόλλησης επίπεδη και λεία.

 

3. Στο επίπεδο του τεμαχίου τύπου κουτιού, το ύψος της ραφής συγκόλλησης δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το επίπεδο ύψος. Κατ 'αρχήν, μετά την εφαρμογή στόκου, η ραφή συγκόλλησης πρέπει να καλυφθεί πλήρως.

 

4. Για εξαρτήματα ανακύκλωσης και επίπεδες επιφάνειες που δεν χρειάζονται επεξεργασία μετά τη συγκόλληση, θα πρέπει να λαμβάνεται αυστηρή προστασία κατά τη συγκόλληση για να αποφευχθεί ζημιά στο τόξο ή ζημιά από σκωρία συγκόλλησης και η στίλβωση δεν πρέπει να πραγματοποιείται τυχαία με την προϋπόθεση ομοιόμορφων ραφών συγκόλλησης.

 

5. Για μεταλλικά μέρη που απαιτούν επεξεργασία όπως μπλε και ηλεκτρολυτική επιμετάλλωση μετά τη συγκόλληση, αφού η συγκόλληση πληροί τις απαιτήσεις, η επεξεργασία αμμοβολής θα πρέπει να πραγματοποιείται ομοιόμορφα. Κατά τη διαδικασία ανανέωσης, θα πρέπει να λαμβάνεται αυστηρή προστασία για την αποφυγή γρατσουνιών και χτυπημάτων και δεν πρέπει να γίνεται περαιτέρω επεξεργασία γυαλίσματος.